Casco

CARNE y ARENA


EYE Filmmuseum presenteert: CARNE y ARENA

Van 15 juni t/m 26 augustus is in Casco Amsterdam CARNE y ARENA (Virtually Present, Physically Invisible) te zien - een Oscarwinnende virtual reality ervaring van de Mexicaanse regisseur Alejandro Iñarritu, naar Amsterdam gehaald door EYE Filmmuseum. CARNE y ARENA is een individuele ervaring, gebaseerd op waargebeurde verhalen van migranten uit Mexico en Centraal Amerika. De bezoeker loopt met blote voeten in het zand en waant zich in de onbarmhartige grenswoestijn tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Virtually Present, Physically Invisible
Tijdens een vlucht door de woestijn opgepakt worden door een Amerikaanse grenspatrouille: de bezoeker, die tegelijkertijd toeschouwer en deelnemer is, ervaart in het confronterende CARNE y ARENA op indringende wijze de rauwe werkelijkheid van de Mexicaanse vluchteling. Carne y Arena is gemaakt met state of the art virtual reality-technologie om een ruimte met meerdere verhaallijnen van echte mensen tot leven te brengen. Alejandro González Iñárritu baseerde zijn virtual reality-drama op gesprekken met migranten uit Mexico en Midden-Amerika

Tijdens de afgelopen vier jaar groeide het project in mijn gedachten. Ik had het voorrecht om veel vluchtelingen uit Mexico en Centraal Amerika te spreken. Hun levensverhalen grepen mij aan en bleven me bij, en zodoende nodigde ik sommige van hen om met mij samen te werken aan dit project. Iñarritu vervolgt: mijn doel was te experimenteren met VR technologie om zo te onderzoeken wat het betekent mens te zijn buiten het kader van het filmframe. In een frame worden de dingen alleen maar waargenomen. In deze installatie krijgt de bezoeker de gelegenheid in de huid te kruipen van de immigranten. In hun voetsporen te lopen en te voelen hoe het daadwerkelijk is om te vluchten.

Volgens Iñárritu verlangt VR een heel nieuwe taal. Niet voor niets won het vernieuwende CARNE y ARENA de Special Academy Award voor storytelling. De Oscar-organisatie noemde het project bijzonder emotioneel en fysiek meeslepend. ‘Het is een creatieve doorbraak in het zich nog ontwikkelende gebied van virtual reality.’

Kaartverkoop
De online kaartverkoop voor CARNE y ARENA in Amsterdam start op 1 juni 2018 voor slots van 17 juni t/m 1 juli 2018 via www.eyefilm.nl/carneyarena. Kaarten voor de volgende periode gaan twee weken daarvoor in de verkoop.